1 Followers
26 Following
leha593

leha593

Adakah maksud dementia (What is Dementia) dan nyanyuk sama dan bagaimana mengenali simptom kondisi ini?

Selamat pagi doktor. Saya Puan A ingin bertanya tentang keadaan ibu saya. Beliau berumur 72 tahun dan mempunyai penyakit darah tinggi dan kencing manis. Saya ingin bertanya mengenai maksud dementia. Sejak beberapa bulan yang lalu saya menyedari terdapat perubahan pada sikapnya. Beliau menjadi lebih pemarah dan gemar mengasingkan diri daripada orang lain. Sebelum ini, beliau suka bersosial dengan ahli keluarga dan gemar berborak dengan kami sekeluarga. Selain itu, beliau juga kerap lupa tentang sesuatu perkara yang baru berlaku apabila disoal. Tetapi, pada masa yang sama pula, beliau tiada masalah untuk bercerita tentang kisah yang sudah lama berlaku seperti zaman perkahwinannya. Pernah suatu ketika ibu saya terlupa jalan pulang ke rumah dan jiran saya telah membantunya untuk membawanya pulang ke rumah dengan selamat. Saya berasa risau dengan kejadian itu dan bagi saya, keadaan ibu saya ini sangat serius. Saya mencari simptom beliau di internet dan menemui penyakit dementia. Apakah maksud dementia dan adakah ini yang sedang beliau alami? Saya harap doktor dapat membantu menyelesaikan masalah saya ini.

Bagaimana cara terbaik untuk mendapat kebaikan dari khasiat nanas batu (Benefits of Pine Cone)?

Selamat pagi, doktor. Saya seorang wanita berusia 40 tahun yang baru bersalin pada minggu lepas. Saya telah melahirkan seorang anak perempuan yang sihat dan beratnya 3.5kg. Sekarang saya sedang menjalani tempoh berpantang di kampung. Saya ingin bertanya mengenai khasiat nanas batu. Tempoh berpantang adalah sangat penting bagi perempuan yang baru bersalin termasuklah saya supaya rahim dapat kecut dengan baik. Terdapat beberapa makanan yang boleh diambil dan ada juga makanan yang sebolehnya dielakkan seperti ayam. Nenek saya telahpun mencadangkan supaya saya mengambil nanas batu kerana dikatakannya banyak manfaat kesihatan daripada buah nanas batu ini, terutamanya kepada wanita yang baru bersalin. Saya tidak pernah tahu mengenai pengambilan nanas batu ketika tempoh berpantang. Adakah nanas batu ini sama dengan nanas biasa? Bolehkah doktor terangkan sama ada sesuaikah untuk saya mengambil nanas batu ini? Apakah sebenarnya khasiat nanas batu ini dan apakah kebaikan kesihatan yang boleh didapati daripada buah ini? Terima kasih kerana sudi menjawab soalan saya.

Adakah sindrom carpal tunnel (Carpal Tunnel Syndrome) memerlukan rawatan seperti fisioterapi atau pembedahan?

Selamat pagi, doktor. Saya ialah seorang wanita berusia 41 tahun yang bekerja sebagai seorang kerani. Saya ingin bertanya mengenai sindrom carpal tunnel. Saya tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan selain daripada masalah obesiti dan kolesterol tinggi. Dalam 3 bulan yang lepas, saya telah mengalami masalah pada tangan kanan saya. Kadang-kadang tangan saya berasa kebas dan sesemut terutamanya di bahagian ibu jari.Masalah ini sudah menjadi semakin teruk sehingga saya terbangun daripada tidur kerana tangan terlalu sakit dan kebas. Rasa sakit ini berkurang sekiranya saya mengoyang-goyangkan tangan sekejap. Namun demikian, masalah ini telah menjejaskan prestasi saya di pejabat kerana susah untuk saya menaip laporan dengan cepat untuk bos saya. Saya telah cuba mengurut dan menyapu minyak kapak pada tangan tetapi tidak kurang juga sakitnya. Rakan sekerja saya memberitahu bahawa mungkin saya mengalami sindrom carpal tunnel. Bolehkah doktor menerangkan tentang masalah ini serta cara merawatnya? Saya harap doktor dapat membantu menyelesaikan masalah saya ini.

Tolong terangkan apa simptom sakit appendix (Appendicitis) dan perlukah rawatan seperti pembedahan?

Selamat pagi, doktor. Saya seorang ibu kepada 4 orang anak. Saya ingin bertanya mengenai sakit appendix. Anak pertama saya berumur 15 tahun. Kebanyakan diet dia mengandungi masakan lemak dan berminyak. Sejak beberapa hari yang lalu, dia berkata bahawa dia mengalami sakit perut, khususnya bahagian kanan perutnya. Sakit tersebut datang tiba-tiba dan ia sangat tidak selesa dan tidak menyenangkan. Ia terasa seperti memulas dan kadang-kadang terasa seperti dicucuk dengan jarum. Selera makan dia juga telah kurang. Pada hari semalam pula, dia mengalami demam yang tinggi dan sakit perut menjadi sangat teruk sehingga dia tidak dapat tidur pada waktu malam. Dia juga telah muntah beberapa kali dalam masa sehari tetapi tiada sebarang darah yang kelihatan dalam muntahnya. Saya telah memberikan ubat demam dan ubat tahan sakit tetapi ia tidak berapa berkesan. Saya amat bimbang akan keadaan anak saya, doktor. Adakah gejala yang dia hadapi menandakan sakit appendix? Saya harap doktor dapat membantu menyelesaikan masalah berkaitan dengan anak saya ini.

Kenapa terjadinya angin ahmar dan apakah punca stroke (Stroke Causes)?

Hello, doktor. Saya seorang lelaki berumur 45 tahun yang bujang. Saya tinggal bersama ayah saya yang berumur 68 tahun. Saya ingin bertanya mengenai punca strok. Semalam, apabila saya balik ke rumah selepas bekerja, saya mendapati ayah saya mengalami kesusahan untuk bergerak kerana kaki kanannya tiba-tiba lemah. Apabila ditanya secara lanjut, beliau berkata bahawa beliau telah pengsan petang itu untuk beberapa minit. Sebelum ayah saya pengsan, dia tidak melakukan apa-apa aktiviti dan hanya menonton televisyen. Selain itu, ayah saya mempunyai penyakit kronik yang lain seperti tekanan darah tinggi dan kencing manis yang telah didiagnosis setahun yang lalu. Saya amat risau kerana pada pendapat saya, gejala ini serupa dengan serangan angin ahmar. Namun demikian, ayah saya merupakan seorang yang degil yang tidak suka ke hospital. Bolehlah doktor terangkan sedikit mengenai angin ahmar ini? Betulkah ayah saya mengalami masalah angin ahmar? Apakah punca stroke? Apakah yang harus saya lakukan memandangkan ayah sendiri tidak ingin ke hospital? Terima kasih doktor.

Bahayakah kesan jangkitan kuman dalam darah (Septicaemia) kepada manusia?

Selamat pagi, doktor. Saya seorang anggota polis yang berusia 46 tahun. Saya sudah berkahwin dan isteri saya seorang suri rumah berusia 44 tahun. Kami mempunyai seorang anak sahaja yang berusia 16 tahun. Saya ingin bertanya mengenai kuman dalam darah. Anak saya pada beberapa bulan lepas telah mengalami sebuah kemalangan dan kaki kirinya telah patah. Doktor telah meletakkan ‘plate’ di dalam dan ianya semakin sembuh. Namun demikian, baru-baru ini saya mendapati kaki anak saya kelihatan merah sangat. Apabila disentuh ia berasa panas dan anak saya mengadu sakit. Selain itu, dia juga demam sejak beberapa hari ini. Saya membawanya ke hospital dan doktor mengatakan telah berlaku jangkitan kuman pada ‘plate’ yang berada dalam kakinya. Selain itu, selepas melakukan beberapa ujian doktor juga mengatakan kuman tersebut telah memasuki aliran darah anak saya dan itulah sebabnya anak saya kelihatan agak serius. Saya langsung tidak tahu apa-apa mengeani masalah kuman dalam darah ini. Bolehkah doktor menceritakan kepada saya mengenai masalah kuman dalam darah?

Adakah ubat gugur kandungan (Abortion Pill) berkesan untuk megugurkan kandungan dengan selamat ?

Selamat pagi, doktor. Saya seorang wanita berusia 22 tahun. Saya sedang menuntut pengajian di sebuah universiti. Saya mempunyai seorang teman lelaki yang berusia 25 tahun. Saya ingin bertanya mengenai ubat gugur kandungan di farmasi. Baru-baru ini kami telah menjalinkan hubungan seks tanpa sebarang perlindungan. Hal ini telah mencetuskan kepada saya mempunyai masalah seperti tidak datang haid. Saya berasa sangat bimbang kerana takut saya mengandung. Saya telah mengesahkan hal ini dengan mengambil ujian kehamilan yang dibeli dari farmasi. Saya mendapati saya memang mengandung kerana ujian kehamilan menandakan ianya positif. Saya tidak menceritakan hal ini kepada teman lelaki dan ibu bapa saya kerana terlalu takut. Saya panik dan segera melayari internet untuk mencari jalan bagi menggugurkan kandungan saya ini. Saya telah mendapat maklumat mengenai ubat gugur kandungan di farmasi. Bolehkah doktor terangkan kepada saya mengenai ubat gugur kandungan ini dan kesan sampingannya? Saya harap doktor dapat membantu menyelesaikan masalah saya ini dengan baik.

Bolehkah doktor menjelaskan penyakit bawaan air (Water-borne Disease) dan rawatannya?

Selamat pagi doktor. Saya Cik Ain berusia 22 tahun, seorang pelajar di sebuah universiti. Saya ingin bertanya mengenai penyakit bawaan air. Dua hari yang lepas, rakan sekelas saya telah ditahan di hospital kerana mengalami sakit perut, cirit-birit, dan muntah yang teruk. Jadi, dia tidak boleh ke sekolah kerana badannya sangat lemah. Doktor memaklumkan bahawa dia menghidapi penyakit bawaan air. Setelah diselidiki, doktor mengesyaki penyakitnya berpunca daripada air minuman yang telah tercemar ketika diambil. Air ini dibeli oleh rakan saya daripada sebuah gerai berdekatan kampus kami. Gerai itu apabila dilihat dengan teliti mempunyai persekitaran yang agak kotor dengan sampah sarap yang banyak dan kadang-kadang saya ternampak beberapa ekor tikus di longkang gerai tersebut. Saya berasa risau kerana pernah membeli minuman dari tempat yang sama walaupun pada hari yang berbeza. Adakah saya juga berisiko untuk mendapat sakit seperti rakan saya? Mohon penjelasan doktor tentang penyakit bawaan air ini dan cara untuk mengelak daripadanya.

Adakah gastrik (Gastritis) dan sakit dada (Chest Pain) berkaitan dan cara mengubatinya?

Selamat pagi doktor. Saya Encik A berusia 32 tahun, seorang pengurus restoran yang tiada masalah kesihatan. Saya ingin bertanya mengenai masalah gastrik dan sakit dada. Sejak sebulan yang lalu saya kerap mengalami rasa pedih dan sakit di bahagian dada. Sakit itu datang dengan tiba-tiba, dan ia terasa seperti panas terbakar, tetapi sakit tesebut tidak merebak ke bahagian lain. Saya cuba mengurut dada untuk menghilangkan rasa sakit tersebut tetapi tiada sebarang kesan. Saya tidak tahu ubat apa yang sesuai untuk menghilangkan masalah sakit dada ini. Ianya menjadi lebih teruk jika saya tidak menjamah sebarang makanan. Kadang-kala, saya turut berasa loya selain mengalami perut kembung dan berangin.Rakan-rakan mengatakan bahawa simptom yang saya alami ini merujuk kepada pedih ulu hati dan mereka menyebut tentang penyakit gastrik. Tetapi, saya kurang jelas tentang perkaitan di antara gastrik dan sakit dada yang muncul. Adakah saya turut mempunyai masalah lain di bahagian dada seperti masalah jantung? Mohon pencerahan doktor.

Bolehkah doktor menjelaskan apakah itu demam viral (Viral Fever) dan cara merawatnya?

Selamat pagi, doktor. Saya seorang suri rumah yang berumur 42 tahun. Saya mempunyai 3 orang anak yang masih bersekolah. Saya ingin bertanya mengenai demam virus. Pada minggu yang lepas, suami saya telah mengalami demam yang tinggi. Kami telah berjumpa dengan doktor dan beliau memberikan ubat antibiotik untuk merawatnya. Beberapa hari kemudian, suami saya telah sembuh dan saya pula telah menjangkiti demam tersebut. Saya mengalami gejala sakit badan yang teruk, sakit kepala, keletihan, muntah dan kurang selera makan. Suami saya mengatakan bahawa demam saya mungkin dijangkiti daripadanya. Oleh itu, dia telah membelikan ubat antibiotik yang sama dari farmasi untuk saya. Walaupun saya telah mengambil ubat antibiotik tersebut, gejala saya masih ada dan tidak bertambah baik. Oleh kerana demam ini, aktiviti harian saya terganggu. Oleh kerana ubat antibiotik tidak berkesan untuk saya, saya bimbang sekiranya demam ini adalah demam virus yang teruk. Apakah nasihat doktor? Saya harap doktor dapat membantu menyelesaikan masalah ini.

Bagaimana ubat kuat zakar boleh membantu lelaki yang mempunyai masalah mati pucuk dan kesan sampingannya?

Selamat pagi doktor. Saya berusia 40 tahun dan telah berkahwin. Saya ingin bertanya mengenai ubat kuat zakar. Saya tidak mempunyai masalah kronik melainkan penyakit kencing manis yang cuba saya kawal sendiri dengan mengamalkan diet yang sesuai dan ubat kencing manis yang telah diberikan oleh doktor. Saya menghubungi doktor untuk bertanyakan tentang masalah tenaga batin yang saya alami. Sejak sebulan lepas hingga kini, sudah tiga kali saya cuba melakukan hubungan intim dengan isteri. Masalah yang sama berlaku dimana dalam ketiga-tiga situasi, zakar saya tidak naik seperti yang sepatutnya. Saya berasa risau memikirkan adakah keadaan ini akan berlarutan untuk jangka masa yang lama. Isteri mencadangkan saya untuk mengambil ubat kuat zakar, tetapi saya tidak begitu arif. Saya cuba untuk pergi ke farmasi untuk membeli ubat ini tetapi saya telah membatalkan hasrat tersebut kerana terlalu malu dengan masalah yang saya hadapi ini. Bolehkah ubat ini membantu saya? Apakah kesan sampingan yang boleh terjadi sekiranya saya mengambilnya? Mohon pandangan doktor.

Apakah itu pil perancang Mercilon (Combined Oral Contraceptive Pill) dan faedah pengambilannya?

Selamat petang, doktor. Saya adalah seorang wanita berusia 29 tahun yang baru berkahwin selama 3 bulan. Saya bekerja sebagai seorang penjual insurans. Saya ingin bertanya mengenai pil perancang mercilon. Saya amat bahagia bersama suami tersayang tetapi kami masih belum bersedia untuk mempunyai anak kerana kami masih ingin menumpukan perhatian dalam kerjaya masing-masing. Namun, saya dengan suami tidak suka menggunakan kondom semasa menjalinkan hubungan seksual kerana berasa tidak selesa. Setakat ini, nasib baiklah saya masih mendapat haid setiap bulan. Saya memang sedia maklum bahawa terdapat pelbagai jenis pil perancang yang mudah didapati di pasaran tetapi saya tidak tahu yang mana sesuai untuk badan saya ini. Baru-baru ini, rakan sekerja saya telah mencadangkan supaya memakan pil perancang Mercilon untuk mencegah kehamilan sebelum bersedia untuk melahirkan anak. Adakah pil perancang ini berkesan untuk mencegah kehamilan ataupun suami masih perlu menggunakan kondom? Saya berasa sedikit bimbang untuk makan pil ini kerana sebelum ini saya jarang makan ubat. Bolehkah doktor terangkan serba sedikit mengenai pil ini?

Bagaimanakah meruang (Vaginal Douching) berfungsi dan kesan sampingannya serta teknik pengunaan ?

Selamat pagi, doktor. Saya seorang wanita yang berumur 28 tahun. Saya masih bujang tetapi mempunyai seorang teman lelaki. Saya ingin bertanya mengenai meruang. Saya tidak mempunyai apa-apa masalah kesihatan, namun saya mengalami ketidakselesaan di bahagian vagina saya sejak beberapa bulan yang lalu. Baru-baru ini, saya mengalami pengeluaran cecair dari faraj yang berwarna keputihan dan ada kalanya berwarna kekuningan. Ia juga mempunyai sejenis bau yang tidak menyenangkan. Selain itu, kitaran haid saya adalah normal dan tidak mempunyai sebarang masalah dengan haid. Saya telah berbincang dengan rakan sekerja saya dan dia mencadangkan saya untuk meruang dengan menggunakan produk meruang yang boleh didapati di pasaran. Saya telah mencuba produk tersebut, namun kerengsaan di bahagian vagina menjadi semakin teruk dan juga menyebabkan kegatalan yang teruk. Walaupun saya mengamalkan kebersihan diri termasuk mencuci bahagian vagina dengan cara yang betul, masalah kerengsaan vagina tidak bertambah baik. Hal ini mengganggu aktiviti sosial saya dan saya bimbang masalah ini akan berlarutan selepas saya berkahwin. Apakah harus saya lakukan, doktor?

Bagaimanakah untuk menjaga pankreas (Pancreas) dan fungsinya?

Selamat pagi, doktor. Saya seorang lelaki berumur 47 tahun, mempunyai perniagaan sendiri,  sudah pun berkahwin dan isteri saya bekerja sebagai seorang setiausaha di sebuah syarikat swasta. Kami mempunyai 3 orang anak yang masih bersekolah. Saya ingin bertanya mengenai masalah pankreas. Saya mempunyai tabiat merokok dan ini telah dimulakan sejak 20 tahun yang lalu. Saya juga sering kali minum minuman beralkohol dan kadang kala sehingga tahap mabuk. Kedua-dua tabiat ini memang tidak disukai oleh isteri saya dan beliau sudah pun menasihati saya unuk berhenti namun saya masih tidak dengar. Baru-baru ini saya berasa sakit pada bahagian kiri perut saya. Pada mulanya sakit tersebut sedikit sahaja dan saya ingatkan angin dan mengambil ubat. Namun sakit tersebut bertambah teruk sehingga merebak ke bahagian belakang badan saya. Saya sangat bimbang dan tidak tahu apa masalah yang saya alami ini. Bolehkah doktor menerangkan kepada saya mengenai masalah ini? Adakah masalah ini berkaitan dengan hati atau perut atau pun bahagian pankreas saya?

 

Apakah itu biji chia(Chia seed) dan khasiat serta kegunaanya?

Hello, doktor. Saya ingin bertanya mengenai khasiat chia seed. Saya berumur 36 tahun dan saya sedang mencari suplemen tambahan untuk diamalkan seharian untuk kesihatan dan kuruskan badan. Berat badan saya sangat cepat naik walaupun saya makan dalam kuantiti makanan yang sedikit. Saya berasa agak risau memikirkan hal ini dan mengambil keputusan untuk mencuba suplemen yang boleh membantu saya untuk mengurangkan berat badan. Saya telah mencuba pelbagai jenis ubat dan jamu tradisional dan saya merasakan rawatan tersebut seperti tidak memberi kesan kepada saya. Sebelum ini, saya ada mencuba jus delima dari syarikat terkemuka tetapi wujud pula kesan sampingan yang lain. Badan saya mula menjadi gatal-gatal, ruam dan saya tidak boleh tidur malam dengan nyenyak setiap hari. Saya berfikir mungkin ia bukan hasil daripada jus delima yang asli dan badan saya tidak sesuai dengannya. Baru-baru ini, kawan saya mengesyorkan pengambilan biji chia dan saya ingin bertanya kepada doktor, patutkah saya mengamalkan pengambilan biji chia dan apakah kesan sampingan daripada biji tersebut?

Bolehkah doktor menjelaskan penyebab dan cara rawatan sakit tumit kaki kiri perempuan (Left Heel Pain)?

Selamat pagi doktor. Saya Puan A berusia 56 tahun, seorang tukang jahit yang bekerja di rumah selama lebih dari 20 tahun. Saya ingin bertanya mengenai sakit tumit kaki kiri bagi perempuan. Semenjak tiga minggu yang lepas, saya kerap mengalami sakit kaki di bahagian tumit sebelah kiri, lebih-lebih lagi ketika bangun tidur dan sewaktu mula berjalan. Setiap pagi tumit saya akan terasa sakit yang tajam dan mencucuk, kadang-kala turut berdenyut sehingga menyusahkan saya untuk memulakan aktiviti harian. Saya ada cuba mengurut di bahagian tumit yang sakit itu tetapi tiada sebarang kesan dan ia tetap sakit. Selain itu, ubat tahan sakit yang dibeli di farmasi tidak dapat membantu meredakan kesakitan yang saya alami. Saya risau kerana saya juga pernah mengalami kemalangan motosikal sebulan yang lepas dan mendapat luka kecil di bahagian belakang tumit kiri. Saya mencari di internet tentang sakit tumit kaki kiri perempuan dan menemui penyakit yang dipanggil ‘plantar fasciitis’. Adakah ini apa yang saya alami?